Kurssiesittelyt
Turun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa opinnot on jaettu lukukausiin. Lukukausia on yhteensä 12, joten kuusivuotisessa LL-tutkinnossa ensimmäisen lukuvuoden syyslukukausi on C1 ja kuudennen lukuvuoden kevälukukausi C12.
Alla on lueteltu pääasialliset opintokokonaisuudet lukukausittain. Lisätietoja opinnoista löydät Turun yliopiston opinto-oppaasta.
C1
Solubiologia ja histologia (SBH)
Kurssilla perehdytään solujen ja kudosten perusrakenteisiin ja toimintaan, solu- ja molekyylibiologian perusteisiin sekä histologiaan. Opitaan ymmärtämään solujen rakenne, toiminnot, viestintä (osittain myös molekyylitasolla), sekä näiden häiriöitä. Lisäksi tutustutaan perustutkimusmenetelmiin ja turvalliseen laboratoriotyöskentelyyn.
Genomiikka (GEN)
Opitaan perimän rakenne, toiminta, ilmeneminen ja säätely sekä niiden merkitys yksilön kannalta. Tutustutaan myös geeneihin ja genomiin liittyviin häiriöihin ja sairauksiin, geenitekniikkaan ja etiikan perusteisiin. Harjoitustöihin kuuluu mm. oman DNA:n eristäminen ja laktaasigeenin genotyypin määritys.
Varhainen yksilönkehitys (VYK)
Kurssilla käsitellään yksilönkehityksen varhaiset vaiheet hedelmöityksestä elinaiheiden kegitykseen. Tutustutaan myös istukkaan ja sen rakenteeseen ja toimintaan, sukupuolen määräytymiseen, induktioon, ja master-geeneihin. Lisäksi käsitellään joitain sikiön kehityshäiriöitä.
Tuki- ja liikuntaelimistön rakenne ja toiminta (TLRT)
Syyslukukauden viimeinen kurssi kattaa elimistön luut, lihakset, hermot ja verisuonet sekä näiden kaikkien yhteistoiminnan. Anatomian opiskelun lisäksi pohditaan kehon ominaisuuksia kliinisestä näkökulmasta ja harjoitustöissä opetellaan rakenteiden lisäksi mm. niiden palpoimista ja pulssien tunnustelua. Kurssilla opitaan myös yleisimpiä kliinisiä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia.
C2
LBM – Lääketieteellinen biokemia
Kurssi kattaa lääketieteellisen biokemian perusteet, elimistön peruselintoimintojen kemiallisia perusteita, sekä osana sitä on myös molekyylilääketieteen jakso, jolla perehdytään tarkemmin lääketieteen molekyylitason soveltavaan puoleen. Opitaan miten eri aineet hiilihydraaateista proteiinihin ja rasvoihin käyttäytyvät osana solun aineenvaihduntaa ja mitä häiriöitä ja sairauksia niihin voi liittyä.
Sisäelimistön rakenne ja toiminta: Ruoansulatus ja ravitsemus, Verenkierto, hengitys ja nestetasapaino, Endokrinologia
Laaja fysiologian kokonaisuus jakautuu neljään pienempään kurssiinsa:
RR – Ruoansulatus ja ravitsemus
Tutustutaan ruoansulatuskanavan rakenteeseen, toimintaan ja säätelyyn kokonaisuudessaan sekä perehdytään ravitsemustieteen perusteisiin. Opitaan ravinnon ja ravitsemuksen merkitys ruoansulatuskanavan toiminnan lisäksi yksilön yleiseen terveyteen liittyen. Osana kurssia ovat myös ravitsemukseen, ruoansulatukseen ja aineenvaihduntaan liittyvät yleisimmät ongelmat.
VHN – Verenkierto, hengitys ja nestetasapaino
Kurssin keskeisenä sisältönä ovat verenkierto- ja hengityselimistön anatomiaan ja fysiologiaan tutustuminen ja niiden kliinisen tutkimuksen perusteet, kuten auskultaation ja EKG:n tulkinnan opetteleminen. Olennaisena osana kurssille kuuluu myös hätäpotilaan hoito, ensiapu ja elvytys. Nestetasapainoon ja sen säätelyyn tutustutaan munuaisten toiminnan ymmärtämisen kautta.
Endokrinologia
Endokrinologia on oppi elimistön umpirauhasten toiminnasta ja niiden erittämien viestiaineiden, hormoneiden, vaikutuksista elimistöön ja sen toimintaan. Kurssilla opetellaan näitä viestiketjuja ja palautesäätelyjärjestelmiä, sekä niihin vaikuttavia tekijöitä ja mahdollisia häiriöitä ja sairauksia sekä niiden fysiologiset seuraukset.
C3
Hermoston rakenne ja toiminta
HRT kurssin keskiössä on hermoston ja aistinelinten normaali fysiologia, sekä niiden makroskooppiset ja mikroskooppiset rakenteet. Monipuolisissa harjoitustöissä päästään tutustumaan muun muassa aivohermojen kliiniseen tutkimiseen, aivojen kuvantamiseen, kognitiiviseen toimintaan ja unen rakenteeseen.
Anatominen ruumiinavaus/soveltava anatomia
Syksyllä anatomian opiskelu jatkuu ”Anatominen ruumiinavaus”-kurssilla. Kurssi kertaa C1-C3 aikana opittua anatomiaa sekä auttaa ymmärtämään anatomian ja kliinisten ongelmien yhteyttä. Nimensä mukaisesti opiskelijat pääsevät osallistumaan anatomiseen ruumiinavaukseen. Kurssin yhteydessä järjestetään ”Kuoleman kohtaaminen”- seminaari, jonka tarkoituksena on purkaa omia tunteita ja ajatuksia ryhmässä kokeneen kollegan kanssa.
Ihmisen kasvu ja kehitys
Kurssilla perehdytään ihmisen elämänkaareen ja kasvun merkitykseen soveltaen jo opittua tietoa elinjärjestelmistä, ravintofysiologiasta ja hermoston toiminnasta. Sisällöllisesti kurssilla käsitellään muunmuassa kasvavan lapsen kehitysvaiheista, puberteetin erityispiirteistä, koulu- ja työterveydenhuollon tärkeydestä sekä normaalin ikääntymisen merkeistä.
Tiedonhaun opetus (kansainväliset tietokannat, harjoitustehtävät)
Verkkokurssilla opiskelija tekee tehtäviä kansainväliseen tiedonhakuun liittyen. Kurssi on jatkoa ensimmäisen vuoden ”tiedonhaun opetus” -kurssille.
Havainnoista päättelyyn
Tutkimuksen tekemisen vaiheet, epidemiologia ja biostatistiikka tukevat jokaisen opiskelijan valmiuksia kirjoittaa ja arvioida kriittisesti lääketieteellisiä julkaisuja. Harjoitustöissä opetellaan käyttämään biostatistiikan menetelmiä ja analysoimaan tutkimusdataa tarkoituksenmukaisesti.
Patologia I
Lukukauden lopussa sukelletaan erilaisten tautien maailmaan. Sydämen, keuhkojen, GI-kanavan ja imukudoksen tavallisimmat sairaudet, niiden syntytavat ja elimistössä aiheutuvat muutokset tulevat tutuiksi niin solutasolla kuin potilastapausten yhteydessä. Kurssiin kuuluu Webmikroskopian avulla histologisten näytteiden tutkiminen sekä lääketieteellinen ruumiinavaus.
C4
Patologia II
Patologian opiskelu jatkuu keväällä paton II kurssilla. Lopputentin jälkeen hallitset perustiedot yleisistä taudeista, niiden syntymekanismeista ja taudinkulusta. Opit ymmärtämään tautiopin merkityksen lääketieteessä sekä osaat tulkita patologin lausuntoja.
Kansantaudit ja ennaltaehkäisy
Tämän kurssin aikana tutustutaan kansansairauksiin, niiden riskitekijöihin sekä sosioekonomisiin ja psykologisiin tekijöihin, jotka vaikuttavat sairastuvuuteen ja terveyseroihin. Kansantauteja ja niiden ennaltaehkäisyä käydään läpi elämänkaarinäkökulmasta, ja kurssin lopussa toteutetaan terveyden edistämisen hanke pienryhmissä.
Farmakologia
Kevään viimeisellä kurssilla perehdytään farmakologian peruskäsitteisiin, lääkekehitykseen ja ennen kaikkea monien sairauksien hoidossa yleisesti käytettyihin lääkeaineisiin. Lääkkeiden farmakokinetiikka- ja dynamiikka, käyttöindikaatiot, vasta-aiheet ja interaktiot ovat kurssin keskiössä. Haastavaan opintojaksoon on käytössä paljon hyvää materiaalia, ja kurssin ryhmätyöt sekä väliarviot auttavat hahmottamaan olennaisimmat asiat sekä oman osaamisen tason.
C5
Kliinisen lääketieteen perusteet – Propeudetiikka
Tällä kurssilla päästään vihdoinkin kiinni potilaisiin! Ensin opiskellaan sisätautien ja neurologisten tautien keskeisimmät oireet ja löydökset. Sitten meille näytetään, miten haastatellaan potilasta oikeaoppisesti (anamneesi) ja miten niitä tutkitaan (status). Näitä taitoja harjoitellaan ensin kurssikaverin ollessa koekaniinina ja sen jälkeen ihka omalla opetuspotilaalla. Lisäksi pääsee pistämään injektioita sekä laittamaan laskimokanyyliä, kurssikaveriin tietenkin. Myös verho potilastietojärjestelmiin alkaa raottua pikkuhiljaa.
Laboratoriolääketiede
Käsittämättömät lukuarvot ja lyhenteet labravastauksissa alkavat saada merkityksiä. Kurssilla opitaan mitä laboratoriotutkimuksia missäkin tilanteessa käytetään, ja miten tuloksia tulisi tulkita. Tätä harjoitellaan myös potilastapausten avulla. Kannattaa laittaa kolesteroliarvot kuntoon ennen kurssia ja jättää huumeet katkolle, sillä vieritesteillä voit selvittää itsestäsi jos jonkinmoisia arvoja!
Skärgårdsmedicin – Ruotsi
Lukion ruotsinopinnoista on vierähtänyt tässä kohtaa jo tovi tai useampikin, mutta tällä kurssilla asiat kertautuvat nopeasti ja varsinkin lääketieteellinen sanasto laajenee huimasti. Tahti on tiivis, mutta mukaan pääsee varmasti joka iikka aiempaan tasoon tuijottamatta. Runsaat suulliset harjoitukset takaavat sen, että potilasta pystyy kurssin jälkeen oikeasti haastattelemaan ja tutkimaan ruotsiksi. Kurssiin kuuluu kirjallinen ja suullinen tentti. Vierailu saaristoon eläkeläistä haastattelemaan kuumottelee etukäteen, mutta kenenkään ei tiedetä menehtyneen reissulla.
Mikrobiologia
Tämän kurssin jälkeen et voi enää ikinä jättää ruokaasi liian pitkäksi aikaa tiskipöydälle. Pienet ystävämme, bakteerit ja virukset alkavat olla osa jokapäiväistä elämääsi, niin hyvässä kuin pahassa. Kurssilla opetellaan yleisimpien näiden aiheuttamien tautien lisäksi myös niiden tainnuttamista antibiooteilla tai viruslääkkeillä. Immunologia on kurssin kolmas kokonaisuus bakteriologian ja virologian lisäksi. Labratöissä opit hyvin diagnostiikkaa käytännössä ja näet mitä nielussasi kasvaa. Huom! Matkailijoiden kannattaa olla hereillä tällä kurssilla!
C6
Sisätaudit
Klinikkaan, vihdoin! Kun alun jälkeen et enää keskity pelkästään siihen, miltä näytät valkotakissa tai minkä värinen stetoskooppi osastosi lääkärillä on, alat saamaan kokemusta potilaiden tutkimisesta, opetuskertomuksen laatimisesta, eri osastojen ja sairaaloiden toimintatavoista sekä ennen kaikkea sisätaudeista laajana erikoisalana. Kurssi jakaantuu kolmeen kokonaisuuteen, josta kustakin on kaksi luentoviikkoa klinikkaviikkojen välissä. Ensimmäinen kokonaisuus sisältää kardiologian ja hematologian, toinen infektiotaudit, diabetiologian sekä endokrinologian, kolmas nefrologian, gastroenterologian ja reumatologian. Kustakin kokonaisuudesta on oma tenttinsä, lisäksi on EKG-tentti. Yhteistä lopputenttiä ei ole. Hajautus tarjoaa lisämaustetta ja mainiota opetusta muun muassa Porissa, Vaasassa, Turunmaan sairaalassa, ym. ryhmästä riippuen. Päivät sisältävät potilaiden tutkimisen lisäksi osastokiertojen, poliklinikoiden sekä toimenpiteiden seuraamista tai harjoittelemista. Myös päivystysharjoittelua kuuluu curriculumiin, jännää!
C7
Neljännen vuoden syksyn opinnot koostuvat neljästä isommasta kurssista, kirurgiasta, ortopediasta ja traumatologiasta, anestesiologiasta ja tehohoidosta sekä radiologiasta, jotka kulkevat rinnakkain koko lukukauden ajan.
Kirurgia
C7-syksyn suurin opintokokonaisuus on kirurgian kurssi, eli aika vetää kaapu ja hanskat päälle ja suunnata leikkuriin! Alkusyksystä opetellaan suturointia ja solmuja kieli keskellä suuta. Opiskelijat kiertävät lukukauden aikana tärkeimmät operatiiviset osastot: urologia, gastrokirurgia, traumatologia, päivystysosasto sekä plastiikka. Lokikirjan ohjaamana osallistutaan kierroille, poliklinikalle sekä leikkauksiin joko katseluoppilaaksi tai assisteeraamaan. Lisäksi kurssiin kuuluu yhteensä 2+2 viikkoa käytännön harjoittelua, joista vähintään 2 viikkoa tehdään kirurgialla. Paikkaa TYKS:stä tai periferiasta saa itse toivoa ja hyvällä suunnittelulla samalla voi myös suorittaa amanuenssuurin. Jokainen opiskelija pääsee myös pitämään yhden päivän pattipolia, eli suuntaamaan ryhmissä kohti lähiympäristön terveyskeskuksia harjoittelemaan luomen poistoja ja muita tk-pientoimenpiteitä. Kirurgian lopputentti ei huhujen mukaan ole sieltä helpoimmasta päästä…
Ortopedia ja traumatologia
Yhdessä käsi kädessä kirurgian kanssa kulkee ortopedia ja traumatologia. Se koostuu omasta luentosarjastaan, käytännön opetus sen sijaan nivoutuu yhteen kirurgian muiden opintojen kanssa ja suoritetaan samalla lokikirjalla osallistumalla kierroille ja leikkauksiin. Pienryhmäharjoituksissa ja polilla pääset tutkimaan polvia ja lonkkia! Alueesta on oma tentti.
Anestesiologia ja tehohoito
Luentojen lisäksi ane-jaksolla hiotaan käytännön taitoja, kuten hengitysteiden varmistamista, ventilointia ja kanylointia. Aluksi näitä harjoitellaan nukella ja sen jälkeen anestesialääkärin ohjauksessa leikkaussalissa. Syksyn neljästä käytännön viikosta voi halutessaan tehdä yhden anestesiologialla. Lisäksi kurssilla harjoitellaan huolellisesti hoitoelvytystä mm. simulaatio-opetuksen muodossa. Luennoilla perehdytään eri anestesiamuotoihin sekä neste-, kivun- ja ensihoidon saloihin.
Diagnostinen radiologia
Radiologian opetus koostuu luennoista, jossa opetellaan perusnatiiviröntgenkuvien, kuten luusto- ja thorax-kuvien tulkintaa, sekä pienrymädemoista. Iso osa opetuksesta tapahtuu T-sairaalan uusissa radiologian tiloissa, jossa hämärä huone ja isot näytöt helpottavat oppimisen ensiaskelia. Hyödyllisenä materiaalina itseopiskeluun käytetään ’100 tapausta’ tietopankkia, johon on kerätty olennaisesti osattavia kuvia. Lopputentissä testataan kuvien tulkintaa ja teoriaosaamista.
Säteilysuojelu
Säteilysuojelu on pakollinen kurssi, joka jokaisen lääkärin täytyy lain mukaan suorittaa viiden vuoden välein virkistääkseen muistiaan säteilyn perusteista ja varjopuolista eli haitoista. Kurssi koostuu lyhyestä luentosarjasta, jolla opimme noudattamaan oikeutus-, optimointi- ja yksilönsuojaperiaatteita, sekä lopputentistä.
Yleislääketiede
Isompien kurssikokonaisuuksien lisäksi C7-syksyllä jokainen opiskelija pääsee yhdellä käytännönviikolla pariksi päiväksi terveyskeskukseen palauttamaan mieleensä yleislääketieteen oppeja. Juonneopetuksessa kandit pitävät opetuspolia, jossa potilaita otetaan vastaan ensin pienissä ryhmissä ja sitten yksin kliinisen opettajan tuella.
C8
Psykiatria
Luennoissa käydään läpi kaikki psykiatrian osa-alueet lapsia lukuunottamatta. Kolme kliinistä viikkoa ovat sisällöiltään varsin vaihtelevia eri toimipaikoissa ja kohteesta riippuen voit päästä syventymään esimerkiksi geriatrisiin potilaisiin tai suippomadonlakkien päihdekäytön trendeihin. Kliiniseen terminologiaan kuuluvat termit, kuten bisarri ja kummallinen tulevat harjoitteluviikoilla todeksi. Kurssin jälkeen ymmärrät myös, miltä näyttää ja kuulostaa maaninen, skitsofreeninen tai itsetuhoinen potilas ja M1-lähetteet sujuvat kuin tanssi.
Neurologia
Pitkään kaivattu ja pieninä hippusina tiellesi ripoteltu neurologinen osaamisesi saavuttaa vihdoin huippunsa. Tulet ymmärtämään kaikkien potilailla teettämiesi manööverien merkityksen ja pääset todella tutkimaan, hajautuspaikasta riippuen jopa halaamaan potilaita. Neurologit ovat mukavaa väkeä. Vaikket DTI-kuvia osaisikaan täysin tulkita, tulet suhtautumaan lieviinkin aivovammoihin asianmukaisella vakavuudella. Infarktin ja vuodon erottaminen TT-kuvasta pitäisi onnistua. Kesätöissä tk-osastolla voit kurssin jälkeen työdiagnosoida normaalipaineisen hydrokefaluksen ja muistat, miten toimia epileptikon tai parkinson-epäilyn kanssa.
Korva-, nenä- ja kurkkutaudit
C8-lukukauden rennoin erikoisala, KNK eli korva-nenä-kurkkusairaudet toimii oivana vastapainona psykiatrian kompleksiselle maailmalle. KNK-kurssilla oppii suuren osan siitä mitä päivystävä tk-lääkäri työssään tarvitsee, mutta myös sairaalamaailmaan ja KNK-onkologiaan päästään tutustumaan. Kurssin suola ja kevään eittämättä paras anti on opetuspoliklinikka TYKS:ssä ja Porissa, jossa metallisia instrumentteja työnnetään innolla potilaan pään onteloihin ja jonka jälkeen hallitsee peilitutkimukset ja maksillapunktion taiten. Opetushenkilökunta on yhtä rentoa kuin erikoisalansakin, ja tentti on klinikan inhimillisimpiä.
Yleislääketiede
Yhtenä kevään neljästä blokista on yleislääketieteen jakso, jonka aikana itsenäiselle opiskelulle on kerrankin jätetty ruhtinaallisesti aikaa ja klinikkakengät jäävät hetkeksi pölyttymään kaappiin opetuksen koostuessa pitkälti seminaareista. Jakso muodostuu kahdesta kurssista: Lääkärinä perusterveydenhuollossa sekä Lääkärintoimen harjoittaminen ja lääkärintyöhön liittyvä sosiaaliturva. Jakson aikana tulevat tutuksi niin lääkärin lausuntojen kuin myös muiden lippulappusten kirjoittaminen, sekä perehdytään käytännönläheisellä otteella tyypillisiin vuodeosaston pulmatilanteisiin, vanhusten lääkehoitoon sekä palliatiiviseen hoitoon. Kevään aikana on myös kolme yhteisseminaaria, joissa käsitellään psykiatrisia, neurologisia ja korvatautisia ongelmia perusterveydenhuollon näkökulmasta.
C9
Naistentaudit ja synnytykset sekä perinnöllisyyslääketiede
Naistentautien kurssilla opitaan paitsi gynekologiaa, myös obstetriikkaa ja perinnöllisyyslääketiedettä. Tällä kurssilla on tutkiminen avainasemassa ja kenellekään ei pitäisi jäädä naisen anatomia epäselväksi. Anatomiaa ihmetellään polikliinisen tutkimisen lisäksi leikkaussalissa. Opit naisia kiusaavat taudit, kuten endometrioosin ja gynekologiset syövät sekä aivan tavalliset asiat, kuten kuukautisten häiriöt sekä vaihdevuosioireet. Kurssin jälkeen osaat erottaa tyypilliset kiusat kuten hiivan ja bakteerivaginoosin toisistaan. Saat siis valmiuksia toimia terveyskeskustasoiselle gynekologiselle potilaalle. Opit myös asentamaan hormonikierukan ja ottamaan pipelle- ja PAPA-näytteet. Pääset mukaan avustamaan vauvan maailmaan sekä sektioissa että perinteisessä alatiesynnytyksessä ja opit myös, miten raskautta seurataan neuvolassa.
Lastentautioppi
Oppitunti numero 1: Lapsi ei ole pieni aikuinen. Numero 2: Keskonen ei ole pieni lapsi. Opetuspoliklinikalla tutuksi tulevat korvatulehdukset, astma, ripuli ja ummetus, maitoallergiat ja muut lasten vitsaukset. Neurologialla päästään ihmettelemään lasten kuntoutusta, ADHD:tä ja autisminkirjolla olevia pienokaisia. Vastasyntyneitä pääsee tutkimaan kahdesti, kerran taitavan erikoislääkärin sekä kerran kokeneen vauvafysioterapeutin kanssa. Opit myös, millaista hoitoa vauva voi heti syntymänsä jälkeen tarvita. Tutuiksi tulevat myös perinteisten lastentautien alojen lisäksi lasten psykiatria sekä kirurgia. Pääset myös pyörähtämään lasten omassa päivystyksessä.
C10
Silmätaudit
Silmätautien kurssilla kerrataan silmän anatomia, taittovirheet ja silmän tavallisimmat sairaudet. Näöntarkkuuden testaaminen tulee tutuksi, samoin oftalmoskooppi. Silmänpohjakuvat kannattaa opetella erityisesti diabeteksen osalta, sillä tämä on suosittu lopputenttikysymys. Opit sen, että punainen silmä voi johtua monesta eri syystä ja kuinka oppia erottamaan nämä syyt toisistaan. Opiskelijat vierailevat myös silmäpäivystyksessä ja pääsevät kokeilemaan silmämikroskooppia. Osa saattaa päästä myös näkemään silmän lasertoimenpiteitä esim. kaihileikkauksen. Opit läheteindikaatiot silmätaudeille ja mitä ennen lähetettä voi terveyskeskuksessa silmille tehdä. Muista, että TYKSin silmäpäivystykseen pitää aina soittaa ennen potilaan lähettämistä.
IKA
IKA eli iho-, sukupuoli- ja keuhkosairauksien sekä allergologian kurssi sisältää kaikista edellä mainituista omat opetusviikot (pl. sukupuolitaudit, jonka kliininen opetus on vierailu sp-polilla). Iho-, keuhko- ja allergologia sisältävät opetuspoliklinikkaa. Keuhkotaudeilla käydään myös osastolla. Osa ryhmistä hajautuu Vaasaan ja Poriin ja tällöin pääsevät myös terveyskeskukseen hoitamaan tavallisimpia iho- ja keuhkopotilaita. Spirometria tulee tutuksi, samoin monet eri voiteet. Ihotautien kurssilla kannattaa katsoa paljon kuvia, sillä tentissäkin niitä on runsaasti. Keuhko- ja allergologian opetuksessa mieleen kannattaa painaa ainakin astma ja COPD.
Yleislääketieteen terveyskeskusharjoittelu
Yleislääketieteen terveyskeskusharjoittelu sisältyy lukukauteen C10. Tällöin jokainen opiskelija pääsee toimimaan ohjattavana lääkäriharjoittelijana terveyskeskuksessa. Terveyskeskuksen saa valita itse tietyin rajoituksin tai paikka saadaan opetusterveyskeskuksesta. Terveyskeskusharjoittelu on oiva mahdollisuus päästä tutustumaan tulevaan kesätyöpaikkaan, jos kesätyöt on jo sovittuna. Kahden viikon aikana on mahdollista päästä tutustumaan kouluterveydenhuoltoon, äitiys- ja lastenneuvolaan sekä akuuttivastaanottoon ja aivan tavalliseen ajanvarausvastaanottoon. Viikkojen sisältö riippuu terveyskeskuksesta, mutta ainakin toinen neuvola tulisi tulla tutuksi. Viikkoihin sisältyy 1-2 arviointivastaanottoa, joista saa palautteen ohjaavalta lääkäriltä.
C11
Diagnostiikka ja hoito I
Diagnostiikka ja hoito I -opintokokonaisuus on sisätautinen paketti kertausta ja potilastapauslähtöistä uuden asian opiskelua. Pakettiin kuuluu myös kliininen fysiologia, joka koostuu luennoista ja ekg-harkoista. Enin osa sisätautien luentomuotoisesta opetuksesta on seminaareja, joista merkittävään osaan on ennakkotehtäviä joko itsenäisesti tehtäväksi tai ryhmätöinä. Ennakkotehtävät antavat lisäarvoa seminaareihin, ja niiden tekeminenkin edeltävän kesän työkokemusten jälkeen tuntuu järkevältä. Sekä seminaareissa että klinikassa tunnelma on rennompi kuin C6:lla, mikä selittynee ymmärryksen lisääntymisellä. Päivät ovat kurssin aikana melkoisen pitkät. Opetuspoliklinikka ja Porin minisairaala ovat erityisen hyviä ja opettavaisia kokonaisuuksia, vaikka raskaita ovatkin. Kurssiin on varattu kaksi viikkoa opinnäytetyön tekoa varten.
Iäkäs potilas (geriatria)
Iäkäs potilas nimellä kulkeva kurssi järjestetään yhtäaikaisesti DH I:n kanssa, eivätkä yhteneväisyydet lopu siihen. Kliinistä opetusta ja pienryhmäopetusta järjestetään Kaupunginsairaalassa ja Kaskenlinnassa. Kurssi antaa lisävalmiuksia vanhuspotilaiden hoitoon.
Lääkäri ja yhteiskunta
Lääkäri ja yhteiskunta -opintokokonaisuus sisältää päihdelääketieteen, oikeuslääketieteen, työterveyshuollon ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän. Päihdelääketiede teettää työtä, mutta tapausselostuksen raapustaminen, muut tehtävät ja näyttelijäsimulaatio ovat vaivan arvoisia. Oikeuslääketiede on monella tapaa mielenkiintoinen luentokokonaisuus, joka tosin saattaa häiritä yöunia, ja toisin kuin voisi luulla, on hyvinkin tarpeen yleislääkärille esimerkiksi kuolintodistusten ja pahoinpitelylausuntojen laadinnassa. Työterveyshuolto on etupäässä luento-opetusta. Terveydenhuollon kurssi koostuu ryhmätyönä laadittavasta Pecha Kucha -esityksestä sekä posterista. Nämä esitetään yhtenä pitkänä seminaaripäivänä koko kurssin kuunnellessa herkeämättä.
Yleislääketieteen lopputentti
Lisäksi C11:llä tentitään koko lääkiksen aikainen yleislääketieteen oppisisältö, joten edellisten kesien viransijaistyö nousee arvoon arvaamattomaan!
C12
Diagnostiikka ja hoito II
Diagnostiikka ja hoito II koostuu kirurgiasta, onkologiasta, ortopediasta, fysiatriasta ja kuntoutuksesta. Klinikkatyöskentely tuntuu monipuoliselta ja mielekkäältä, ja hyvä opetus ja lähestyvän valmistumisen kauhu motivoi. Seminaareja on paljon, ja osa niistä on yhteisseminaareja. Melko usein iltapäivät venyvät yli neljään. Opintokokonaisuuden osa-alueet tukevat toisiaan, minkä huomaa viimeistään tentteihin lukiessa – onkologiaa lukiessa tulee samalla luettua kirurgiaakin jne.
Anestesiologia, ensihoito, tehohoito ja kivunhoito
Anestesiologian opetus on kliinistä, ja on tähän asti koostunut klinikkaviikosta ja elvytystentistä, mutta tentistä ollaan mahdollisesti luopumassa. Klinikkaviikolla pääsee kertaamaan kanylointia, ventilaatiota ja intubaatiota. Käytännön taidot tulevat siis kerrattua.
Diagnostinen radiologia
Radiologian kertauskurssi on luonteeltaan potilastapauslähtöinen kuten iso osa muustakin kuudennen vuoden opetuksesta. Kurssin aikana jaettava yliopistokaupunkien yhteistyönä tekemä 100 potilastapauksen cd on erinomaista materiaalia, joka kannattaa käydä huolellisesti läpi. Harjoittelun myötä thorax-kuvan tulkintataitokin karttuu vähitellen.
Valmistuva lääkäri
Valmistuva lääkäri on yleislääketieteen viimeinen kurssi, ja se koostuu pakollisista seminaareista. Aiheet on valittu terveyskeskuslääkärin keskeisiä ongelmatilanteita silmällä pitäen.
Sotilaslääketiede
Sotilaslääketieteen kurssi pitää sisällään aloitusluennon ja Oppiportissa tehtävän asevelvollisen terveystarkastuksesta. Enin osa opetuksesta annetaan pakollisena opetuksena Pansiossa. Sotkun munkit juhlistavat viimeisien joukkoon kuuluvia luentoja.
Liikunta ja ravitsemus
Liikunta ja ravitsemus -kurssi pidetään Vierumäellä puolikkaan kurssin voimin kerrallaan. Kurssi kestää neljä päivää, ja sisältää luento-opetusta ja liikkumista. Rennon kurssin voi tarvittaessa korvata tenttisuorituksella.