Juhlijan opas
Juhlijan oppaasta löydät tärkeää tietoa liittyen Turun Lääketieteenkandidaattiseuran Proffajuhliin. Näihin ohjeisiin perehtyminen on suotavaa, sillä vuosijuhlamme ovat tunnetusti arvokkaat ja juhlapäivästä onnistuneen tekevät tietenkin itse juhlijat. Samalla oppaan lukeminen toimii ponnahduslautana proffishumukuplan syövereihin.
Yleistä
Akateeminen iltajuhla on nykypäivänä harvinaisuus, jonka perinteisiä tapoja on syytä kunnioittaa ja ainakin silloin tällöin hiukan kerrata. Iltajuhla on tavoiltaan hyvinkin muodollinen muiden juhlien osioiden ollessa vapaamuotoisempia. Proffajuhlilla on omia perinteitään, jotka tekevät niistä erityiset ja ainutlaatuiset, ja joita tarkasti vaalitaan. Perinteiden lisäksi ajan hermolla pysytään tekemällä vuosittain uudistuksia, jotka takaavat juhlien olevan joka vuosi aivan ainutkertaiset. Akateemista varttia ei näissä juhlissa ehdottomasta akateemisuudesta huolimatta tunneta, vaan jokaisella juhlapaikalla tulee olla ajoissa tilaisuuden sujuvuuden takaamiseksi.
Proffiksiin kuuluu oleellisena osana juhlaväen kestitseminen myös lauantaipäivän hurvitteluilla. Akateeminen silliaamiainen eli Sillis & Sauna vietetään perinteisesti vuosijuhlien toisena päivänä, ja täällä pidetään huoli, ettei ilonpito lopu liian lyhyeen. Sillis ja Sauna ovat vähemmän muodolliset kuin iltajuhla, mutta käyttäytyä tulee silti osata. Sillikselle startataan aamun sarastaessa, joten skarppina tulee aamuherätyksen kanssa olla. Sillikselle on yleensä pukeuduttu erillisen teeman mukaisesti, joka paljastetaan lähempänä Proffiksia.
Pukeutuminen
Proffajuhlissa pätee pukeutumisen suhteen akateemisen iltajuhlan pukeutumisetiketti. Juhla-asuihin pukeudutaan hyvin harvoin ja siksi näinä harvinaisina hetkinä olisi hyvä perehtyä hyvissä ajoin pukeutumisohjeeseen viime hetken ongelmien välttämiseksi. Asut vaativat myös hieman vaivaa jo ennen varsinaista juhlapäivää, jottei yllätyksiä ilmene kiireen keskellä. Juhlapuvun hankinta on hyvä suorittaa ajoissa, mikäli henkilökohtainen stressinsietokyky ei ole jäämiehen tasoa.
Proffajuhlien pukeutumisetiketti on suuntaa antava, eikä sen rikkomista tarvitse liikaa pelätä. Jokainen voi valintansa mukaan pukeutua frakkiin, juhlapukuun tai mihin tahansa sukupuolesta riippumatta. Pukeutumisessa on kuitenkin tärkeää muistaa juhlien arvokkuus. Tärkeintä pukeutumisessa on arvokkuuden lisäksi se, että asussa on mukava olla ja viihtyisää juhlia. Jokainen saa tulla juhliin omana itsenään, mutta tältä sivulta löydät viitteellisiä etikettiohjeita.
Miehet
Miehen asuste akateemiseen iltajuhlaan on juhlapuku eli käytännössä frakki. Frakille vaihtoehto, joskaan ei suositeltava, on tumma puku. Smokki ei missään tapauksessa ole iltajuhlassa sovelias asuste. Frakin hankkiminen Proffajuhliin on hyvä tehdä ajoissa. Frakkeja saa vuokrata pukuvuokraamoista, mutta hyvin istuvan asun löytäminen voi viedä aikaa. Sen lisäksi muutkin juhlijat ovat liikkeellä ja saattavat viedä juuri sinulle sopivan asusteen. Mikäli suunnitelmissa on väitellä tohtoriksi, käydä useissa Proffajuhlissa, tai miksei muissakin iltajuhlissa, on oman frakin ostaminen varteenotettava vaihtoehto. Frakin teettäminen kestää viikkoja, joten jälleen kerran nopeus on valttia. Niidenkin, joilla frakki on jo kaapissa, on hyvä tarkistaa asunsa kunto ja osien löytyvyys ennen juhlapäivää hermojen säästämiseksi.
Frakkiin kuuluu takki, jossa on takana hännykset ja joka ulottuu edestä vyötärölle. Kauluskäänteet ovat frakissa silkkiset. Housut ovat käänteettömät ja niissä on sivusaumassa silkkinen nauha. Housujen jalassa pysymisen voi turvata valkoisilla housunkannattimilla, jotka eivät näy takin alta. Frakkipaita on valkoinen, pystykauluksinen ja sen etumus on kovitettu. Paita kiinnitetään rinnuksista tyylikkäillä irtonapeilla, jotka ovat helmiäistä tai kultaa. Paidan hihojen on suotavaa näkyä takin hihojen alta, jolloin kalvosinnapit, jotka ovat Proffajuhlissa mieluusti parhaimpasi, kultaiset tai helmiäistä, pääsevät oikeuksiinsa. Frakin kanssa käytetään aina valkoista rusettia, josta juontuukin englanninkielinen nimitys white tie. Rusetin on suotavaa olla suora, joten valmiiksi solmittu on aivan kelvollinen, vaikkakin itse solmittu on asteen verran arvostetumpi. Iltatilaisuudessa frakin kanssa käytetään valkoista liiviä, jonka on luvallista, muttei pakollista, näkyä takin alta enintään sentti tai kaksi. Asuun kuuluvat lisäksi mustat sukat, perinteisesti silkkiä ja mustat kiiltonahka- eli lakeerikengät. Takin rintataskuun taitellaan valkoinen taskuliina, jonka reuna on suora. Frakin kanssa ei koskaan käytetä rannekelloa, vaan mikäli tiedon ajankulusta kokee tarpeelliseksi, voi mukaansa ottaa ja liivintaskuun pujottaa, taskukellon. Mikäli käytössä on ainejärjestö-, osakunta- tai ylioppilasnauha, puetaan se liivin alle oikealta olalta alas vasemmalle lantiolle. Puhtaat valkoiset hansikkaat kuuluvat frakkiasuun, joskaan sisätiloissa ja ruokaillessa niitä ei käytetä. Tanssittaessa herrasmies toki pitää hansikkaita, sillä ei ole toivottavaa kosketella paljain käsin daamin selkää tai käsivarsia.
Ulkosalla on päällysvaatteena takki tai viitta, jonka olisi hyvä peittää frakin hännykset sekä valkoinen kaulahuivi ja silinteri.
Naiset
Naisen on hyvä, miehen tavoin, olla ajoissa liikkeellä puvun hankinnan suhteen. Puvun ostaminen, tekeminen tai teettäminen kannattaa muistaa reilusti ennen juhlaa. Lisäksi kampaajan varaaminen on suotavaa tehdä hyvissä ajoin, jotta juhla-asun kruunaava kampaus ei tuottaisi tarpeetonta päänvaivaa. Naisten pukeutuminen määräytyy miehen mukaan. Kun herralla on frakki, on daamin asu juhlapuku. Mikäli miehellä on tumma puku, pukeutuu nainen iltapukuun. Hienoisena erona näillä on se, että juhlapuku on hienompi ja yläosaltaan avonaisempi kuin iltapuku. Juhlapuku on nykyisin vakiintunut tarkoittamaan pitkää ja juhlavaa ilta-asua, pitkää iltapukua. Puvun tulee olla täyspitkä, helman tulee peittää käyttäjän nilkat. Pohjepituiset puvut tai housupuvut eivät kuulu perinteiseen juhlapukeutumiseen. Maahan asti ulottuvat tai laahukselliset puvut puolestaan ovat epäkäytännöllisiä viimeistään tanssilattialla. Pitkän iltapuvun kanssa hansikkaita käytettäessä tulee niiden olla pitkät, kyynärpäiden yli ulottuvat. Sormukset puetaan hansikkaiden alle, rannekorut päälle. Hansikkaita käytetään alkumaljan ja kättelyiden aikana, sekä tanssittaessa muttei koskaan ruokaillessa. Ainejärjestö-, osakunta- tai ylioppilasnauha on naisella vasemmalta olkapäältä rinnan yli alas oikealle tai ruusukkeena vasemmalla puvun miehustassa. Iltalaukuksi suositellaan asuun sopivaa hihnatonta laukkua, joka on pienikokoinen ja mahdollisimman siro.
Päällysvaatteeksi sopii pitkähkö iltatakki tai viitta, joka on tyylikäs kankainen tai turkista.
Ohjelma
Studia Generalia
Proffajuhlat alkavat perinteiden mukaan Studia Generalia -juhlaluennolla klo 12:00 Osmo Järvi -salissa, joka järjestetään yhteistyössä Turunmaan Duodecim-seuran kanssa. Luento on kaikille avoin ja mahdollisimman runsaslukuinen osallistuminen on toivottavaa.
Viime vuosien juhlaluennoitsijoita:
2024 Pippa Laukka
2023 Sakari Orava
2022 Sirpa Jalkanen
2019 Aki Lindén
2018 Jari Sinkkonen
2017 Petri Virolainen
2016 Heikki Pälve
2015 Jouko Lönnqvist
2014 Jorma Viikari
2013 Pekka Haavisto
2012 Tommi Vasankari
2011 Claes Andersson
2010 Pekka Puska
2009 Juha Hernesniemi
2008 Suvi-Anne Siimes
2007 Amos Pasternack
2006 Risto Pelkonen
2005 Helena Ranta
2004 Jorma Palo
Proffajuhlien iltajuhla
Proffajuhlien akateemista iltajuhlaa on perinteisesti vietetty Turun VPK:n talolla ja juhlavuosina, eli joka viides vuosi, Turun linnassa. Seuran emäntä ja isäntä vastaanottavat kaikki juhlavieraat kädenpuristuksella ja toivottavat heidät tervetulleiksi juhlaan.
Akateemiseen iltajuhlaan kuuluu ruokailun ja seurustelun lisäksi laulaminen, jota johtaa seuran laulumestari. Periaate on, että jokaista juomaa kohti lauletaan ainakin yksi siihen sopiva laulu. Kappaleen lopussa, sekä laulun luonteen sitä vaatiessa myös kesken laulua, kohotetaan lasia kanssajuhlijoiden kanssa. Lasia kohotetaan uuden etiketin mukaan siten, että kaikki kohottavat ensin oikealla etuviistoon, sitten vasemmalle etuviistoon ja viimeksi eteen. Akateemisessa iltajuhlassa ei ole tapana kilistää lasia vaan pelkkä kohottaminen riittää. Juhlaan kuuluu maltillinen ja sivistynyt alkoholijuomien nauttiminen. Iltajuhlassa humaltumisen astetta on hyvä tarkkailla, sillä juhlat jatkuvat pitkälle seuraavaan yöhön ja olisi toivottavaa, että jokainen kykenee juhlista niin pitkään myös nauttimaan.
Juhlan aikana esitetään ohjelmanumeroita sekä pidetään puheita, joiden alkamisesta tiedotetaan kongin kumauksella. Ovet saleihin suljetaan ohjelmanumeroiden ajaksi ja mikäli tuolloin on jäänyt salin ulkopuolelle, on kohteliaasti odotettava ohjelman päättymistä ennen ovien uudelleen avaamista. Virallisen ohjelman, ruokailun ja kahvin jälkeen on luvassa vanhoja tansseja. Tansseista ainakin kaksi ensimmäistä on tapana tanssia oman seuralaisen kanssa, mutta tämän jälkeen on mahdollista pyörähtää myös muiden innokkaiden seurassa.
Iltajuhla on tavan mukaan alkanut kello 18.30. Paikalla on oltava ehdottoman ajoissa.
Sillis
Toisen juhlapäivän aloittaa virkistävä ja voimat palauttava Akateeminen silliaamiainen, tutummin Sillis. Aamiais- eli juhlapaikan sijainti on salaisuus perillepääsyyn asti. Sillispaikalle on kuljetus laitorakennus Medisiinalta ja lähtö tapahtuu yleensä aamulla tasan kello 10.00. Kyytiin on hyvä ehtiä ajoissa, sillä aamusta asti tunnelma tulee olemaan hilpeä. Myöhästyneen mieltä tulee taksilaskun lisäksi painamaan kuolleista herättävän legendaarisen matkajuoman sekä hilpeän bussitunnelman menetys.
Silliaamiainen käsittää nimensä mukaisesti myös ruokailua. Monipuolisesta aamupalapöydästä löytää varmasti energiat palauttavan yhdistelmän sillejä ja muuta suolaista. Ruuat on hyvä huuhtoa alas asianmukaisilla juomilla, jotka näin vuosijuhlan aamuna lienevät olut, siideri ja lonkero – ohjelmatoimikunnan ikiaikaista salmaria unohtamatta. Myös alkoholittomia vaihtoehtoja löytyy niitä janoaville.
Silliksellä edellispäivän muodollisuudet voi suureksi osaksi unohtaa, käytöstapoja lukuun ottamatta. Pukeutuminen on vapaampaa ja parhaimmin suositeltavaa on teeman mukainen asustus. Toki opiskelijahaalarit ovat oiva vaihtoehto vaikkapa pienellä lisämausteella. Hyväksi havaittu, tai ainakin kuviteltu, oma idea puvun suhteen ei varmasti mene hukkaan. Tärkeintä on juhlamieli, vaikka fyysinen kunto tai painovoima vastustelisikin.
Sauna
Kun aamiainen on nautittu, onkin aika siirtyä seuraavaan osoitteeseen, jota ei taaskaan paljasteta, mutta jonne kuljetus on järjestetty. Seuraa siis siirtyminen Saunalle. Viimeistään tässä vaiheessa on edellisillan aikana hankitut epäpuhtaudet hyvä käydä pesemässä saunan lämmössä. Innokkaiden saunojien onkin hyvä varata peseytymisvälineet mukaansa. Saunomisen lisäksi saunapaikalla on mahdollisuus erilaisiin aktiviteetteihin perinteisen juhlimisen lisäksi. Tanssia, pelailua ja seurustelua siivittävät toki juhlijan energiatasoja ylläpitävät ruoka- ja juomatarjoilut.
Saunan jatkot
Illan hämärtyessä on aika pakkautua viimeisen kerran kulkuneuvoihin ja siirtyä kandiseuralaisen olohuoneeseen Tivolille. Täällä paatuneet juhlijat voivat vielä jatkaa menoa joidenkin ehkä jo saatua tarpeekseen. Aikaisin sunnuntaiaamuna ovat useimpien juhlat onnellisesti takanapäin ja henkinen valmistautuminen seuraavan vuoden Proffiksiin voi alkaa.