Lock
Facebook Instagram

C2

Lääketieteellinen biokemia ja molekyylilääketiede

Sitruunahappokierto? Ureasykli? Kurssilla saatat huomata, että ihmisen metabolia on jatkuva prosessi ja kuinka eri reaktiotiet muodostavat risteilevän sokkelon, jonne varomaton ykkösvuosikurssilainen voi helposti eksyä.

Sisäelimistön rakenne ja toiminta

Laaja fysiologian kokonaisuus jakautuu neljään pienempään kurssiinsa:

Ruoansulatus ja ravitsemus

Mitä syömällesi kampaviinerille ja kahville/teelle/mehulle tapahtuu matkan varrella? Et ole ehtinyt ottamaan ensimmäistä palastakaan kun elimistö reagoi tulevaan ravintoon. Suu kostuu ja nälkä lisääntyy jo pelkästä ajatuksesta. Ruoansulatukseen perehdytään anatomian ja fysiologian kautta. Ravitsemustieteen perusteet tuovat lisävaloa ihmisren ruokatottumuksien vaikutuksesta terveyteen ja siihen, mitä erilaiset muotidieetit pitävät sisällään. Pääset keräämään tietoa syömingeistäsi ainakin kolmen päivän verran ja saat tietoa mistä rakentuu oma ruokavaliosi.

Verenkierto, hengitys ja nestetasapaino

Biokemiasta ja molekyylilääketieteestä otetaan askel kohti anatomiaa ja fysiologiaa. Kurssin tarkoituksena on anatomian, fysiologian ja lääketieteellisen fysiikan avulla luoda perustaa verenkierron ja hengityksen toiminnasta. Löydät vastaukset monenlaisiin mysteereihin, kuten: ”miten verenpainetta säädellään” ja ”miksi ennen sukellusta ei saa hyperventiloida?” Kurssin lisänä päästään oppimaan jokaiselle tärkeitä ensiaputaitoja luentojen ja rastien muodossa. Munuaisten toimintaan sen sijaan liittyy vahvasti nestetasapainon säätely erilaisten mekanismien avulla. Munuaisen hyvinvointi vaikuttaa koko kehon toimintaan. Mistä esimerkiksi johtuu lisääntynyt virtsaneritys diabeetikolla? Tähän ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen/lisätietoa tässä kurssissa.

Endokrinologia

Endokrinologia on oppia umpieritysrauhasista, jotka lähettävät hormoneja (kemiallisia viestinvälittäjiä) verenkiertoon. Kurssin käytyään opiskelija osaa hormonit: niiden tuotannon, vaikutukset, vaikutusmekanismit, reseptorit ja säätelyn, tietää endokrinologisten tutkimusten perusperiaatteet, hormonireseptorien toimintatavat ja hormonien liittymisen muihin säätelyjärjestelmiin, sekä ymmärtää endokriiniset palautejärjestelmät ja endokriinisten sairauksien fysiologiset seuraukset.

Orion 2 mainosta 2022 Orion Lääkäriportaali